Дограмата БГ

Стъклопакет - топлоизолация

Особено важно е да се ограничи топлинното излъчване, чрез поставянето на подходящо топлоизолационно покритие. Наред с това трябва да се гарантира висока степен на общо енергийно пропускане.
Степента на топлоизолация зависи и от разстоянието между стъклата. Необходимо е да се постигне оптимален размер. Това е възможно след като се минимизира влиянието на топлопроводимостта и конвекцията. При по-малки разстояния между стъклата се засилва топлопроводимостта. Конвекцията е потисната и газът се затопля по посока от вътрешното към външното стъкло. При увеличаване на междинното разстояние топлопроводимостта намалява, но за сметка на това се увеличава конвекцията. Физическата причина за конвекцията е фактът, че топлите газове са по-леки от студените и поради това се издигат нагоре. Вътрешното стъкло, което се е загрято от топлината на стаята, отдава своята топлина на газа, намиращ се в пространството между стъклата. При този процес първо се загрява газът, намиращ се най-близо до вътрешното стъкло, като започва да се издига нагоре, а мястото му се заема от по-студения газ - възниква циркулация (въртеливо движение) на газа в пространството между двете стъкла, при което се предава непрекъснато топлинна енергия от вътрешното към външното стъкло. Тази циркулация се осъществява най-вече при по-големи разстояния между стъклата. Ако се намали междинното разстояние, намалява и обемът на газа, а конвекцията е потисната в значителна степен. Като се вземат под внимание физичните свойства на запълващия газ при тези два механизма на топлопредаване, се определя и оптималното междинно разстояние, така че да се минимизира стойността на Ug. При увеличаване на разстоянието между стъклата стойността на Ug спада рязко, като при разстояние 16 мм тя показва минимални стойности.
Степента на топлоизолация зависи и от вида на стъклото. Необходимите показатели за топлоизолация могат да бъдат по-лесно достигнати чрез стъкла с нискоемисионно покритие.
От всички елементи на сградите прозорците са с най-малко съпротивление на топлопредаване. Те са местата, през които загубите са най-големи. Проучванията в тази област показват, че загубите на топлина са следните: подове - 9%, стени - 26%, покрив - 24%, прозорци - 41%.



Уеб дизайн, изработка, поддръжка и SEO оптимизация от Максофт

Дограмата БГ

Attention!
dogramata.bg
is not active

Съдържанието на тази страница е архивирано за Вас благодарение на Максофт







Начало /  /  /  / Стъклопакет - топлоизолация